www.onnokamer.nl

Tussenstop

  

De ‘Tussenstop’ is een grootschalig gemeenschappelijk woongebouw. Naast meer dan honderd kamers bevat het gebouw diverse gemeenschappelijke ruimtes. Het gebouw is bedoeld voor mensen die tijdelijk in een grote stad willen verblijven en hun leven op een dynamische manier willen ervaren. Het is bedoeld voor mensen die samen met anderen willen wonen en niet bang zijn om ruimtes te delen en lijnen te doorbreken. Sociale situaties en creativiteit spelen een hoofdrol in de ‘Tussenstop’ en worden vooral mogelijk gemaakt door de gezamenlijke ruimtes. Echter, bewoners hebben altijd een kamer voor zichzelf – of eentje die ze kunnen delen met een ander – om tot rust te komen. Zo’n kamer voorziet in essentiële woonbehoeftes. Doordat het gebouw mogelijkheden biedt aan bewoners om allerlei taken gezamenlijk te organiseren, wordt een efficiënte woonomgeving gerealiseerd. Het gevolg hiervan is dat bewoners met een gemiddeld budget toch kunnen profiteren van ruimte, luxe en comfort, zelfs binnen de huizenmarkt van een stad als Amsterdam, en dat ze ook nog eens tijd overhouden voor allerlei plezierige bezigheden. 


Voor mensen die bereid zijn om zich open te stellen voor een onbekende toekomst en die het leven vooral als een reis en niet als een bestemming ervaren is de ‘Tussenstop’ de aangewezen plek om te verblijven. De potentiële bewoners van dit gebouw zien er niet de noodzaak van in om van alles in bezit te hebben, maar ervaren bezit eerder als een last. Zij maken liever gebruik van voorzieningen wanneer dit hen uitkomt, zonder zich zorgen te hoeven maken over waarde en onderhoud. Aan deze personen geeft een gebouw als de ‘Tussenstop’ maximale vrijheid. De bewoners van de ‘Tussenstop’ hebben namelijk geen hypotheek of huurcontract. Zij betalen abonnementskosten en mogen in ruil hiervoor gebruik maken van alle faciliteiten en diensten binnen het netwerk. Dit netwerk wordt gevormd door meerdere gebouwen, meerdere ‘Tussenstops’ verspreid over de hele wereld. De bewoners van het gebouw kiezen bewust voor deze levensstijl. Dankzij hun dynamische leefwijze zijn zij letterlijk en figuurlijk onderweg en veranderen met regelmaat van verblijfplaats. De ‘Tussenstop’ is dus slechts een tijdelijke haven. 


Het gebouw bevindt zich aan de Arlandaweg nabij station Amsterdam Sloterdijk. Het gaat hier om een plaats die momenteel binnen een monofunctioneel kantoorgebied is gesitueerd, maar in de toekomst komt hier verandering in. Sloterdijk wordt namelijk een satelliet-centrum van Amsterdam. De havenactiviteiten worden teruggeschroefd en er komt een mix van wonen, werken en recreëren met voldoende publieke voorzieningen. Daardoor is dit een bij uitstek geschikte locatie voor de ‘Tussenstop’. Sloterdijk is namelijk ook nog eens uitstekend verbonden met allerlei infrastructuren. Bewoners kunnen eenvoudig overstappen op het openbaar vervoer. 


De afstudeeropgave omvat het maken van een functioneel en efficiënt woongebouw die de concurrentie aan kan gaan met de traditionele woningbouw. In tegenstelling tot het traditionele woongebouw, heeft de ‘Tussenstop’ de ruimtelijke kwaliteiten van een labyrint en maakt het mogelijk voor bewoners en bezoekers om er in rond te dwalen. In het gebouw kunnen grotere groepen mensen die er een moderne levensstijl op nahouden samenwonen, zonder echter hun privacy en individualiteit te hoeven op te geven.